AB maliye bakanlarından, dijital euro ile ilgili gizlilik açıklaması

Avrupa Birliği maliye bakanları, merkez bankası tarafından bu yıl Dijital Euro projesinin testlerine başlanacağı konuşulurken Dijital Euro’nun hem kapalılık hem de şeffaflık sunması için davette bulundu. Eurogroup, Dijital Euro’nun vatandaşlara mahremiyet sunmanın yanı sıra ilgili vergi ve yaptırım maddelerine uyması gerektiğini söyledi.

Dijital Euro fikri birinci sefer Ekim 2020’de konuşulmaya başlandı ve bu fikre Avrupa Merkez Bankası (ECB) öncülük etmişti. Projeye ait birinci resmi soruşturma 2021’de başlatılmıştı. Ortak para ünitesi kullanan Avrupa Birliği üye ülkelerinin maliye bakanlarından oluşturulan Eurogroup konuyla ilgili tartışmaları yürütüyor.

Dijital Euro’nun fiilen çıkarılması AB mevzuatına bağlı

Eurogroup üyeleri, yapılan toplantıların en sonuncusunun akabinde mevzuyla ilgili bir açıklamada bulundu. Açıklamada, ECB’nin devam etmeye karar vermesi durumunda Merkez Bankası Dijital Para Ünitesi (CBDC) için öncelikleri ortaya konuldu. Bir Dijital Euro’nun fiilen çıkarılması, AB mevzuatının sonucuna bağlı olacaktır.

Üyeler, bu türlü bir CBDC’nin Avrupa Birliği Blokunun özerkliğini nasıl güçlendirebileceğini ve vatandaş ve işletmelere pek çok avantaj sağlayabileceğini vurguladı. Yapılan açıklamada, daha da değerlisi ECB’nin ‘’para sistemimiz için bir çapa’’ olarak hizmet etmeye devam edeceği belirtildi.

Dijital Euro, saklılığı dengelemeli ve nakit paranın yerini almamalı, onu tamamlamalı

Eurogroup’un son açıklamasında kullanıcı mahremiyeti ile kabahat tedbire önlemleri ortasındaki kıymetli bir tansiyonun altı çizilse de Dijital Euro’nun nasıl görüneceğine dair şimdi net bir karar verilmedi.

Basına yapılan açıklamada Eurogroup:

Bunun yanı sıra küme, tahlilin, ‘’daha az riskli işlemler’’ gerçekleştirenlere daha fazla mahremiyet sağlamak olacağını öne sürdü. Tartışmalar sırasında gündeme getirilen bir öteki husus ise potansiyel çevresel tesirinin yanı sıra nakit para ile olan bağı oldu. Dijital Euro’nun nakit paranın yerini almaması, onu tamamlaması gerektiği inancı bilhassa belirtildi.

Grup ayıca Dijital Euro’nun, klâsik çevrimiçi bankacılıkla rekabet edebilmesi için hangi özelliklere sahip olabileceğine dair fikir verdi ve bunun çevrim dışı bir fonksiyonu keşfetmeyi ve muhakkak şartlar karşılandığında yerine getirilecek ödemeleri programlamayı desteklediğini söyledi.

Avrupa Komitesi bu yılın birinci yarısında Dijital Euro’yu kuracak

Yapılan açıklamalara nazaran Avrupa Kurulu, 2023’ün birinci altı ayı içerisinde Dijital Euro’yu kuracak ve ana özelliklerini düzenleyecek bir teklif sunmayı planlıyor. Bu ortada ECB, Dijital Euro için bir prototip oluşturma eforu yürütüyor. Alıştırmaya katılmak için beş adet şirket seçildi ve her biri CBDC için belirli bir kullanım senaryosuna odaklandı.

Bu şirketler; Amazon (NASDAQ:AMZN), EPI, CaixaBank, Nexi ve Wordline.

ECB’nin soruşturma evresi sonbaharda sona erecek ve akabinde projeyi gerçeğe dönüştürmeye devam edip etmeme konusunda en son bir karara varılacak. Birebir vakitte ECB, kesim oyuncularının pazar araştırmasına katılmaları için bir davette bulundu ve Şubat ortasında dönüşleri almış olacak.

Bu makale birinci olarak Paranfil üzerinde yayımlanmıştır.

Başa dön tuşu