Altın Aralık’a Kadar Bu Seviyelerde! – Dovizhabercisi.com

Yıla on yılın en iyi başlangıcından ve Kasım ayı dip seviyelerinden %20 artıştan sonra, London Bullion Market Association (LBMA) üyeleri, altın fiyatının yılın geri kalanında biraz soğumasını bekliyor.

Analistler değerli metaller konusunda ihtiyatlı iyimser

Dovizhabercisi.com’dan takip ettiğiniz üzere altın, yıla çok iyi bir başlangıç yaptı. LBMA’nın yıllık tahmin anketi, katılan analistlerin bu yıl altın ve gümüş konusunda ‘ihtiyatlı bir şekilde iyimser’ olduklarını gösteriyor. Analistler, geçen yılın 1.800,09 dolar olan ortalama fiyatına kıyasla, bu yıl ortalama yıllık tahmini 1.859,90 dolar olan altının %3,3 artacağını öngörüyorlar.

Aynı zamanda analistler, ortalama gümüş fiyatlarının 2022’nin ortalama fiyatı olan 21,73 dolara kıyasla %8,8 artarak 23,65 dolara ulaşacağını tahmin ediyorlar. LBMA anketindeki en boğa tahmini platin için yapıldı. Analistler, platinin 2023 için ortalama fiyatının, geçen yılın ortalama fiyatı olan 960,508 dolardan %12 artışla 1.080,40 dolar olacağını düşünüyorlar.

Ankete göre, analistler bu yıl değerli metal fiyatlarını yönlendiren üç ana faktör görüyorlar. Ankete katılan 30 analistin %43’ü ABD doları ve Federal Reserve’in para politikasının altın ve gümüş üzerinde en önemli etkiye sahip olmasını bekliyor. Aynı zamanda, %14’ü enflasyonu ana itici güç olarak görüyor ve %11’i jeopolitik faktörleri izliyor.

Altın

Altın 2023’te 2.000 dolara yükselecek

LBMA üyeleri altın ve gümüş konusunda yükselişe geçerken, tahmin edilen aralık geçen yılın tahminindeki işlem aralığına nispeten benzer şekilde 755 dolar olduğu için piyasada bir miktar dalgalanma olabilir. Ortalama fiyatların ötesine bakan çoğu analist, altının bu yıl 2.000 dolara geri dönmesini bekliyor. Altın için en yüksek ortalama tahmini, QCR Quantitative Commodity Research’ten Peter Fertig’den geldi. Fertig, altın için ortalama 2.000 dolarlık bir fiyat bekliyor. Analist, tahminin dayanağını şu şekilde açıklıyor:

Altın, enflasyona karşı iyi bir koruma olmadığını bir kez daha kanıtladı. Nedeni basit: Altın faiz getirmediğinden, ABD para piyasası faizleri ve tahvil getirileri ile ABD doları baskın faktörler. Hepsi geçen yıl altın için rüzgarlıydı. Ancak bu yıl oldukça değer kazanması beklenen altın fiyatları için bu durum tersine dönüyor.

Fertig ayrıca, Avrupa Merkez Bankası’nın faiz artırımlarında Federal Reserve’i geride bırakmasıyla ABD dolarının bu yıl zayıflamasını bekliyor.

Altın

Altın için rekor tahmin: 2.200 doları aşan bir zirve

Degussa’nın baş ekonomisti Thorsten Polliet de 2023 için ortalama altın fiyatının 2.000 dolar olacağını öngörüyor. Ancak, 2.200 doları aşan tahminiyle altında daha yüksek bir zirve bekliyor. Bu bağlamda analist, şu açıklamayı yapıyor:

Altının 2023’teki ekonomik gelişmeler tarafından güçlü bir şekilde desteklenmesi beklenebilir. En önemlisi, enflasyonun düşmesi ve büyümenin hayal kırıklığı yaratması nedeniyle, büyük merkez bankalarının bu yılın ikinci yarısında faiz oranlarını yeniden düşürmesi için iyi bir şans var.

Altın

Sarı metal için ayı tahmini: 1.594 dolar

Gruptaki en ayı eğilimi gösteren kişi, Macquarie’de değerli metaller analisti olan Marcus Garvey idi. Analist, bu yıl ortalama 1.594 dolarlık bir fiyat bekliyor. Bu doğrultuda şu yorumu yapıyor:

ABD ekonomisi resesyona girerken enflasyon düşerken, 2023 ilk çeyrekte 25 baz puan daha sıkılaştırma ve ardından Fed’in faiz oranlarını sabit tutmasını bekliyoruz. Reel faiz oranlarının yükseldiği bu dönemde (bir Fed ‘put’unun olmamasıyla birlikte), muhtemelen altının riskli varlıklarla birlikte düştüğünü göreceğiz. Ayrıca, dolar endeksi 2022’de döngüsünü zirveye çıkarmış olsa bile ABD dolarını nispeten sağlam tutacak.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitterda, Facebook‘ta ve Instagram‘da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!

Risk Açıklaması: Dovizhabercisi.com’da yer alan yazılar ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Bitcoin ve kripto para birimleri yüksek risk içeren varlıklar olup, bu para birimlerine yatırım yapmadan önce gereken özeni göstermeli ve kendi araştırmalarınızı yapmalısınız. Bitcoin ve kripto para birimlerine yatırım yaparak paranızın bir kısmını veya tamamını kaybedebilirsiniz. Transferlerinizin ve işlemlerinizin kendi sorumluluğunuzda olduğunu ve meydana gelebilecek kayıpların sizin sorumluluğunuzda olduğunu unutmayın. Dovizhabercisi.com herhangi bir kripto para biriminin veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez veya Dovizhabercisi.com bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Dovizhabercisi.com ve sitede yer alan makalelerin yazarları yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, bu yazıdaki şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.

Sorumluluk Reddi Beyanı: Dovizhabercisi.com’da yer alan reklamlar üçüncü parti reklam kanalları aracılığıyla gerçekleştirilmektedir. Ayrıca Dovizhabercisi.com sponsorlu makalelere ve basın bültenlerine de sitesinde yer vermektedir. Bu nedenle Dovizhabercisi.com’dan yönlendirilen reklam linkleri Dovizhabercisi.com onayından tamamen bağımsız olarak sitede yer alır ve reklam linkleri ile yönlendirilen ziyaretler ve açılır pencereler kullanıcı sorumluluğundadır. Dovizhabercisi.com’da yer alan reklamlar ve sponsorlu makalelerdeki linklerle yönlendirilen sayfalar hiçbir surette Dovizhabercisi.com’u bağlamaz.

Uyarı: Dovizhabercisi.com’a ait haber içeriklerinden kaynak gösterilip, link verilerek alıntı yapılması Dovizhabercisi.com’un iznine tabiidir. Sitedeki hiçbir içerik izinsiz olarak kopyalanamaz, çoğaltılamaz veya herhangi bir platformda yayımlanamaz. Dovizhabercisi.com’a ait kod, tasarım, yazı, grafik ve diğer tüm içerikleri fikri mülkiyet hukuku ve ilgili mevzuatlara aykırı biçimde kullananlar hakkında yasal işlem başlatılacaktır.

Sorumluluk Reddini Göster

Başa dön tuşu