BONO&FX-Dolar/TL 5.70 civarında dalgalanıyor, piyasalar TL’de yön belirleyecek TCMB faiz kararlarına odaklanmış durumda

ANKARA, 23 Temmuz (Reuters) – Dolar/TL güne 5 günün tepesi olan 5.70'i test ederek başladıktan sonra gün içinde bu düzeyin çabucak altında dar bir bantta seyretti.

Bankacılar piyasada TL'ye taraf verecek olan Merkez Bankası (TCMB) faiz kararının beklendiğini, TL'de önden yüklemeli bir artış mümkünlüğünün bir ölçü olumsuz fiyatlama yarattığını belirttiler.

Piyasalar Türkiye, Avrupa, ABD ve Japonya başta olmak üzere merkez bankalarının önümüzdeki iki haftada gerçekleştirecekleri faiz kararlarına odaklanmış durumda.

TCMB ve Avrupa Merkez Bankası (ECB) faiz kararlarını 25 Temmuz Perşembe açıklayacak. Akabinde gelecek hafta Japonya Merkez Bankası ve Fed toplanacak. TCMB, Fed ve bir ihtimal de ECB'nin Temmuz toplantısında faiz indirimine gitmesi bekleniyor. Merkez bankalarının gevşek para siyasetlerini koruyacaklarına kesin gözüyle bakılıyor.

TCMB Lideri Murat Uysal'ın misyona gelmesinin akabinde yaptığı birinci açıklamanın para siyasetinde daha gevşeme yanlısı olacağına işaret ettiğini belirten ekonomistler, TCMB'den 25 Temmuz'da faiz indirim beklentisini 250 baz puana yükseltti.

Reuters'ın 25 kurumun iştirakiyle yaptığı ankette oluşan medyana nazaran halihazırda %24 düzeyinde olan siyaset faizinin Temmuz'da %21.5 düzeyine çekilmesi, yılsonunda ise 600 baz puan düşüşle %18 düzeyine gerilemesi bekleniyor. Temmuz için beklentiler %19-23 yani 100-500 baz puan indirim aralığında şekilleniyor.

Analistler TCMB'nin 400 baz puanın üzerinde bir faiz indirimi yapmasının kurda bozulmaya neden olabileceğini belirtiyorlar.

Vadeli süreç kontratları ECB'nin mevduat faizini %43 olasılıkla 10 baz puan indireceğini fiyatlarken, ekonomistler ECB'nin faizlerde bu hafta değişiklik yapmayacağını fakat Eylül'de indirim sinyali vereceğini varsayım ediyorlar.

Bankacılar Fed faiz indirimi beklentilerinin 50'den 25 baz puana gerçek gerilediğini, ECB'nin ise bu ay bir faiz indirimine gitmek yerine sonraki toplantıya yönelik indirim sinyali vermekle yetinebileceğini belirtiyorlar. Bankacılar daha evvel global faizlerde keskin düşüş beklentisiyle sert bedel yararları yaşayan gelişmekte olan ülke para ünitelerindeki iyimserliğin bu risklerle son günlerde bir ölçü azalttığına dikkat çekiyorlar.

Küresel faiz indirim beklentilerinin ötelenmesi TL'de de kısa vadeli baskıya neden oluyor. Lakin bu baskı kuvvetli boyutta şimdi değil.

Dolar/TL dün 5.6525-5.6925 bandında bir seyir izledikten sonra 5.67 civarında günü tamamlamıştı. Kur bu sabah ise 18 Temmuz'dan beri birinci kere 5.70 düzeyini test ederek güne başladı.

ABD Lideri Donald Trump'ın geçen hafta Türkiye'ye yönelik yaptırım öngörmediği biçiminde algılanan birinci açıklaması ile geçen hafta 5.6140 düzeyine kadar gerileyen dolar/TL saat 1706'da bu sabahki düzeylere nazaran manalı değişim göstermeyerek 5.6885/5.6940 düzeyinde süreç görüyor.

Sepet bazında TL tıpkı saatte 6.0201/6.0240, euro/TL ise 6.3486/6.3539 düzeyinde.

Bankacılar ABD ile münasebetlerin seyrinin yakından izlenmeye devam edildiğini bu kapsamda ABD'nin Suriye özel temsilcisi James Jeffrey başta olmak üzere ABD'li yetkililerin dün ve bugün Ankara'da gerçekleştirdikleri temasların da yakından izlendiğini belirtiyorlar.

Küresel piyasalarda İran-İngiltere tansiyonu takip edilirken, ABD-Çin ticaret görüşmeleri ve ABD şirketler bilançoları da izleniyor.

Öte yandan faiz indirim beklentisi tahvil faizlerinde de düşüşe neden oldu. Tahvil getirileri düşüşün akabinde yatay bir seyir izliyor. Tahvil piyasasında 10 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi dün spot kapanışta %16.35 düzeyinden gerçekleşti. Bugün spot kapanışta ortalama bileşik faiz %16.21 oldu.

Başa dön tuşu