ANKARA, 21 Haziran (Reuters) – İstanbul'da tekrarlanacak seçimler öncesi son süreç gününde global piyasalar, ABD ile münasebetler ve siyaset gündemi izlenirken, TL gelişmekte olan benzeri para ünitelerinden negatif ayrışarak dolar karşısında en çok kıymet kaybeden para ünitesi pozisyonunda.
Bankacılara nazaran bu hafta genel olarak optimist bir seyir izleyen kurda bugün negatif ayrışma yaşanmasının sebebi ise seçimlere yönelik belirsizlikler.
Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP) evvelki devir Eş Genel Lideri Selahattin Demirtaş'ın bu hafta İstanbul Büyükşehir Belediye Lideri Adayı Ekrem İmamoğlu'na dayanak davetinin akabinde, Abdullah Öcalan HDP'ye İstanbul seçimi için tarafsızlık daveti yaptı. açıklamaları ve bu açıklamalara gelen yorumların akabinde bugün yazılı bir açıklama yapan HDP ise İstanbul seçimlerine yönelik seçim stratejisinde ve taktik adımlarında bir değişiklik kelam konusu olmadığını açıkladı. 31 Mart'ta gerçekleşen lokal seçimde İstanbul'da aday göstermemiş ve Ekrem İmamoğlu'a takviye vermişti.
İstanbul yakındalarındaki İmralı adasında yaklaşık 20 yıldır mahpusta olmasına rağmen Öcalan'ın hala kürt seçmen üzerinde hatırısayılır bir nufuzu olduğu da düşünülüyor. 25 yıl ortadan sonra rakibinin karşısında birinci sefer düşük oy aldığı İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimleri 23 Haziran'da tekrar edilecek.
Bankacılar seçime bir kaç gün kala iki siyasi gelişmenin ön plana çıktığını belirtiyorlar. Bunlardan birincisi bu lokal seçimde kendi adayı bulunmayan HDP'nin oylarının nasıl dağılacağı, ikincisi ise Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Ordu'da yaşanan VİP tartışmasıyla ilgili yargının vereceği kararın Millet İttifafı İstanbul Büyükşehir Lider adayı Ekrem İmamoğlu'nun önünü kesebileceği söylemi.
Piyasalarda seçimler yeni bir seçim gündemi yaratıp yaratmayacağı algısı ile izleniyor.
İstanbul seçiminin tekrarlanmasının yarattığı baskı ve global satışların tesiriyle Mayıs ayında yılın taban düzeyini gören Türk pay senetleri piyasası, dolar bazında son 10 yılın en düşük düzeylerine indi. TL ve tahvil getirilerinde de emsal bir biçimde sert satış baskıları yaşandı.
Reuters'da bugün yer alan bir tahlilde yılın birinci beş ayında net satış konumunda olan yabancıların Türkiye algısının, seçim sonucunda bir vazife değişimi olması halinde, “politik dinamikler daha olağana dönüyor” beklentisi ile düzelmeye başlayabileceği belirtiliyor. Birtakım analistler ise sonuç ne olursa olsun, seçim sürecinin geride bırakılacak olmasının piyasayı destekleyeceğini tabir ediyor. GLOBAL DÜŞÜŞ RİSK İŞTAHINI DESTEKLEMİŞTİ
ABD Merkez Bankası'nın (Fed) ve Avrupa Merkez Bankası (ECB) başta olmak üzere global merkez bankaları bu hafta arka arda faiz indirimi/gevşeme sinyalleri verdi.
Hafta boyunca global risk iştahı da canlı kaldı. Fed'in bu haftaki toplantısının ABD-Çin ticaret savaşının ekonomik büyümeyi yavaşlatmasını engellemek için gelecek ay içinde bile faiz indirimine gideceği beklentilerini kuvvetlendirmesiyle S&P 500 endeksi rekor seviyeyi gördü.
Avrupa'da esasen bir çok ülkede eksi olan tahvil getirileri daha da düşüş gösterirken İran'ın dün ADB insansız hava aracını düşürmesi ise dün tasaları artıran az nedenlerden biri oldu. Bu gelişme ham petrol fiyatlarını da üst çekti.
Dolar/TL TRYTOM=D3 bu hafta epey dalgalı bir seyrin akabinde son süreç gününde benzeri para ünitelerinden açık orta negatif ayrışmış durumda. Çarşamba günü 5.9250'yi test eden kur Fed sonrası düşüşünü kuvvetlendirerek dün 6 Haziran'dan beri birinci kere 5.7375'e kadar geriledi.
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın dün düşük faiz daveti içeren açıklamaları sonrası kur evvel sert yükselmişti lakin bu hareket de sonlu kaldı. Dolar/TL günü 5.75 civarında tamamladı. Kur bu sabah da güne 5.77 civarında başladı. Gelişmekte olan para üniteleri ortasında bugün TL ve ruble dolar karşısında bedel kaybeden az para ünitelerinden oldu.
Dolar/TL saat 1702'de 5.8085/5.8150 sevieysinde süreç gördü.
Kur, Haziran ayında 5.6605'i test ettikten sonra geçen hafta Cuma günü 5.9340'a kadar yükseldi. Hem düşüş, hem yükselişte belirleyici etken ABD ile münasebetler olmuştu. Sonraki iki günde ise piyasada belirleyici olan Fed kararı oldu. Bugün ise belirleyici pozisyonda seçim gündemi yer aldı.
Reuters'da dün yer alan bir tahlil haberde de ABD Türkiye alakaları piyasalarda istikamet belirleyici olarak hala yakından takip ediliyor. Lakin edildiği belirtilirken, iki ülke başkanının Haziran sonunda G20 doruğu kapsamında Japonya'da gerçekleştirecekleri görüşme öncesi piyasanın gelişmeleri her iki tarafta de fiyatlama ve yeni durum alma istekliliği epeyce azalmış durumda. optimistlik tahvil/bono piyasasına da yansıdı. Gösterge hem 2 hem de 10 yıllık gösterge tahvil getirilerindeki düşüş 100 baz puanı aştı. 10 yıllık gösterge tahvilde dün son süreç dün %16.39, gösterge 2 yıllıkta %20.22 düzeyinde bulunuyor. Bugün ise faizlerde manalı bir değişim görülmedi. 10 yıllık gösterge tahvilde bugün son süreç %16.43, gösterge 2 yıllıkta %19.92 düzeyinde bulunuyor.