Forex – Sterlin, Siyasi Riskler Artarken 2 Yılın Düşük Seviyesine Geriledi

Investing.com – Sterlin Çarşamba günü, “Katı Brexit” ve muhtemel bir genel seçim üzerine kaygıların tüm sterlin varlıkları için yüksek risk primi tehdidiyle, iki yılın en düşük düzeyine geriledi.

Times of London raporuna nazaran, mevcut Muhafazakâr Parti liderlik yarışını ve Başbakanlığı kazanacağına inanılan Boris Johnson, gelecek yıl genel bir seçim daveti düşünüyor. Kamuoyu yoklamaları seçimin rastgele bir partiye net bir çoğunluk vermeyeceğini ortaya koyuyor. Johnson, İngiltere iktisadına yönelik darbeyi hafifletecek bir geçiş mutabakatının iptali manasına gelse bile, Ekim ayında İngiltere’yi AB’den çıkarma kelamı verdi.

Salı günü sterlin dolar karşısında yaklaşık %1 geriledi ve bu düşüş Çarşamba günü de devam etti. 2017 Nisan ayından beri birinci defa 1,24 dolar altına düşerek 1,2393 dolardan süreç gördü. Sterlin euro karşısında da 1,1047’de düşük ticaret yaptı. 1,1058’e yükselmeden evvel gördüğü bu düzey, Eylül 2017’den bu yana görülen en düşük sayı oldu.

Oxford’da Blonde Money CEO’su Helen Thomas, “volatilitenin artmasıyla GBP’nin şimdikinden daha bile süratli bir biçimde düşebileceğini düşünüyoruz” dedi. “Bunun tüm nedeni gerçeğin yaklaşıyor oluşu: Anlaşmasız bir Brexit yoluna hakikat ilerliyoruz ve süreci büsbütün yeni bir yolla yönetecek yeni bir Başbakan’ımız olmak üzere. Kesinlikle ki sona ulaşabilir. Lakin eşit baht ile ulaşamayabilir de.”

İngiltere’nin tüketici, üretici ve konut fiyatları bilgileri ile birlikte sterlin öbür bir test ile karşı karşıya.

Ursula von der Leyen’in Avrupa Komisyonu’nun yeni lideri olarak inandırıcılıktan uzak kabulü sonrasında, euro bir nebze baskı altına girdi. Von der Leyen’in adaylığı, AB parlamentosunda beklenenin altında kalan 10’dan az bir çoğunlukla kabul edildi. Oylama sayıları parlamentodaki merkeziyetçi vekillerin büyük bir çoğunluğunun von der Leyen lehine oy vermeyi reddettiğine işaret ediyor, ki bu önümüzdeki beş yıl boyunca daha kırılgan bir parlamento ile kıymetli maddeleri geçirme konusunda yaşanacak olan zorlukların bir aperatifi olabilir.

Sterlin ve euro karşısındaki getiriler, Amerikan Doları’nın öbür 6 majör döviz karşısındaki performansını ölçümleyen Amerikan dolar endeksini bir haftanın en yüksek düzeyi olan 97,088’e çıkardı. Sonrasında 97,037’ye geri çekildi.

San Francisco Fed lideri Mary Daly Reuters’a yaptığı bir açıklamada, FOMC toplantısındaki faiz indirimi konusunda “herhangi bir tarafa eğilimi olmadığını” söyledi. Doların gücü bir nebze bu değerlendirmelerden kaynaklandı. Piyasalar 25 puanlık bir indirimin garanti olduğunu düşünüyor.

Başa dön tuşu