Dolar Kuru Küresel Düşüşe Meydan Okuyor

Küresel piyasalarda Japonya Merkez Bankası’nın aldığı kararın etkisi sürüyor. Banka, 10 yıl vadeli devlet tahvilleri için getiri eğrisini 50 baz puana yükseltti. Bu gelişme sonrasında ABD para birimi küresel ölçekte zayıfladı.

Amerikan dolar endeksi (DXY) Japonya’nın bu hamlesiyle düşüş gösterdi. Endeks TSİ 15.00 sularında yüzde 0,76 ekside 103,92 puandan işlem görüyor. Güne 104,73 seviyesinden başladıktan sonra yönünü aşağı çevirdi.

Son altı aylık performansına bakıldığında, Eylül ayında 114 puanı aşarak son 20 yılın zirvesine yerleşmişti. ABD Merkez Bankası’nın faiz politikalarıyla devam eden aylarda gevşeme gösterse de 2002 yılından bu yana en yüksekte kalmayı sürdürüyor.

Dolar/TL Endeksteki Düşüşten Yine Etkilenmedi

Dolar/TL Endeksteki Düşüşten Yine Etkilenmedi
Kaynak: Paratic Piyasalar

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın agresif faiz indirimlerine ve dolar endeksinin hareketliliğine uzun zamandır tepki vermeyen dolar kuru, bugün de sakinliğini korudu.

Dolar kuru gün içinde 18,68’i aştı. Saat 15.05’te yüzde 0,06 artışla 18,65 liradan işlem görüyor. Haftalık artış oranı yüzde 0,10, aylık yüzde 0,28 olurken, yıllık bazda yüzde 38,68 oranında yükseldi.

Dolar, Eylül ayının sonlarından bu yana neredeyse tek bir çizgi üzerine hareket etti. Eylül ayını 18,55 üzerinden tamamlayan kur Ekim, Kasım ve Aralık ayları boyunca 18,60’ların üzerinde tutundu.

Sadece 7 Ekim’de anlık bir sıçrama göstererek 18,74 rekorunu kırmış fakat dakikalar içinde yeniden 18,65’lere gerilemişti.

Dolar 2021 yılının sonlarına doğru çok ciddi ataklar yaptı. 20 Aralık’ta 18,40’ı aşmasının ardından, Kur Korumalı Mevduat (KKM) sistemi açıklandı. Bugün birinci yılını tamamlayan KKM sayesinde dolardaki yükselişin önü kesilmiş oldu.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, dün yaptığı açıklamada KKM’nin döviz talebinin sınırlandırılmasına ve Türk lirası mevduatın vadesinin uzamasına katkı sağladığını söyledi. Uygulamanın makroekonomik dengelere olumlu katkı yaptığını da sözlerine ekledi.

Başa dön tuşu