Dolar/TL, ani yükselişler göstermeye devam ediyor

Investing.com – Dolar, global piyasalarda gerilerken dolar/TL’de gün içinde yatay ama gece seanslarında ani yükselişler görülmeye devam ediyor.

Geçtiğimiz hafta içinde 18,86’ya çıkarak rekor seviyeyi gören dolar/TL, gün gündüze 18,78 yakınında yatay seyretmesinin akabinde gece Investing.com bilgilerinde 18,9474’e çıkarak yeni tepeyi test etti.

Euro ve frank kuru rekor tazeledi

Fed’in faiz artı suratını en düşük düzeye çekeceği yani Şubat’ta 50 yerine 25 baz puanlık faiz artışına gideceği beklentisinin artmasıyla dolar, global piyasalarda son 7 ayın en düşük düzeyine geriledi. Euro/dolar, bu gelişme ile dün 1,0762 ile yeniden 7 ay sonraki en yüksek düzeye çıktı. Paritedeki yükselişin tesiriyle euro/TL dün 20,22’ye çıkarak Aralık 2021’deki rekor sonrası en yüksek seviyeyi gördü.

Dolar/frank kurundaki düşüşün tesiriyle dün frank/TL 20,48’e çıkarak tarihi tepeyi gördü.

Haftanın ikinci süreç gününde yurt içinde sanayi üretimi ve işsizlik oranı dataları açıklanacak. Global tarafta ise Fed yetkililerinin açıklamaları yakından takip ediliyor. Faiz telaffuzlarının tekrarlanması ve dolardaki baskı global risk iştahını artırabilir. Lakin 2023’e negatif ayrışarak başlayan TL varlıklar şimdi global fiyatlamaya eşlik edemiyor.

Yazar: Necdet Erginsoy

Başa dön tuşu