Döviz piyasalarında gündem

USD/TRY: Dün açıklanan ADP özel dal istihdam Aralık ayında öngörülerin üzerinde istihdam artışına işaret etti, emsal formda işsizlik maaş başvuruları da beklentilerden daha düşük gerçekleşti. Datalar istihdam piyasasının bilhassa muhakkak kesimlerde gücünü koruduğunu işaret ederek Fed‘in rahatsız olduğu ücret artışlarını destekleyen bir imaj çizdi. Bu datalarla birlikte dolar endeksi (DXY), yaklaşık %0,8 oranında yükselerek 105 düzeyinden günü tamamladı. Bugünkü kritik tarım dışı istihdam verisi öncesinde ise DXY kelam konusu düzeyin hafif üzerinde hareket ediyor.

TSİ 16:30’da açıklanacak ABD tarım dışı istihdamın Aralık ayında yaklaşık 200 bin kişi artması bekleniyor. İşsizlik oranında (%3,7) ise değişiklik beklenmezken ortalama saatlik ücretlerin yıllık %5 gerçekleşmesi öngörülüyor. Bugün ayrıyeten ABD ISM imalat dışı endeksi, fabrika ve dayanıklı mal siparişleri izlenecek. Birçok gelişmeye net bir reaksiyon vermeyen ve hudutlu yükseliş eğilimi göstererek dün 18,80 düzeyini test eden Dolar/TL’de ise bant hareketinin devam etmesini bekliyoruz. Teknik düzeylere bakıldığında; aşağıda 18,71 dayanağı, üstte 18,81 direnci izlenebilir.

EUR/USD: Dün ABD’den düzgün gelen makro datalar, faiz artışlarına karşın iş gücü piyasasının gücünü koruduğunu gösterdi. Bunun yanında piyasalarda bu sene faiz indirimi fiyatlanırken Fed üyeleri, 2023’te faiz indirimi beklentilerini yok edecek açıklamalarına devam etti. Fiyatlamalar tarafında ise doların yükseldiği günde euro/dolar paritesi %0,8 oranında düşerek 1,0522 düzeyinden günü tamamladı.

Bugün ABD’de açıklanacak tarım dışı istihdam verisinin ise taraf konusunda belirleyici olması beklenebilir. Beklentilerin altındaki bir datada paritede 1,0635 düzeyi gaye olabilir. Orta direnç ise 1,0565 bölgesinde. Öte yandan güçlü bir bilgide 1,04 düzeyine kadar düşüş görülebilir. Orta takviye 1,0465 civarında.

XAU/USD: Bir taraftan Fed üyelerinden gelen açıklamalar takip edilirken dün ABD’den güçlü gelen bilgiler, değerli maden üzerinde baskı yaptı ve Ons altın günü %1,2 oranında düşüşle 1.833 düzeyinden tamamladı. Bugün ABD’de açıklanacak tarım dışı istihdam verisinin ise taraf konusunda belirleyici olması beklenebilir.

Çok yüksek olmayan bir istihdam verisi ve beklentilerin altında kalabilecek saatlik fiyatlar, halihazırda yükselme isteğinde olan bedelli madene alım getirebilir ve ons altın 1.879 amacına hakikat hareket edebilir. Sıralı orta dirençler ise 1.850 ve 1.863 düzeylerinde. Başka yandan beklentileri aşan sayılarda 1.809 düzeyine kadar bir düzeltme görülebilir.

Kaynak: Ziraat Yatırım

Bu makale birinci olarak Hibya Haber Ajansı üzerinde yayımlanmıştır.

Başa dön tuşu