Güvenli liman talebi sayesinde dolar yükselişte

Yazar – Peter Nurse

Investing.com – ABD doları, Çin’de tırmanan COVID-19 krizinin küresel ekonomideki toparlanmayı engelleyeceği endişelerinin güvenli liman akışlarını tetiklemesiyle, Pazartesi günü erken saatlerde değer kazandı.

Dolar Endeksi %0,5 artışla 107,365’e yükselerek 11 Kasım’dan bu yana gördüğü en yüksek seviyesine yaklaştı.

Çin’in birçok şehrinde hafta sonu yeni COVID-19 vakalarında rekor bir artış görülürken ülkede neredeyse altı aydır ilk defa COVID-19’a bağlı bir ölüm Cumartesi günü yaşandı ve Pazar günü iki kişinin daha hayatını kaybettiği bildirildi.

Artan enfeksiyonlar, başkent Pekin ve ekonomi merkezi Şangay da dahil olmak üzere birçok finans merkezinde yeni sokağa çıkma yasaklarının uygulanmasına neden olurken dünyanın en büyük ikinci ekonomisi ve bölgenin önemli büyüme gücü olan ülkede, ekonomik faaliyetlerin ciddi şekilde etkileneceğine dair korkuları artırdı.

Dolar/yuan %0,6 artışla 7,1643 seviyesine yükselirken yuan 10 günün en düşük seviyesine geriledi.

Ancak dolardaki bu artışlara rağmen Goldman Sachs, doların Asya para birimleri karşısındaki gücünün artık kısa ömürlü olabileceğini düşünüyor.

Goldman analistleri Pazar günü yayımladıkları bir notta, “Doların zirve yapacağı zamanı belirlemek kolay değil ancak Fed’in nihai faiz oranları konusunda daha fazla netliğin sağlandığı yaklaşık 3 ila 6 ay sonra dolar zirve yapacak.” diye yazdı.

Çarşamba günü Fed, Kasım ayı toplantı tutanaklarını yayımlayacak ve bu tutanaklar politika yapıcıların artık sıkılaştırma sürecini yavaşlatmayı düşünüp düşünmedikleri konusunda daha fazla ipucu sağlayabilir.

Alman üretici fiyatları Ekim ayında aylık bazda beklenmedik bir şekilde düşerek %0,9 artış beklentisine kıyasla %4,2 geriledi. Bunun üzerine euro/dolar %0,5 azalarak 1,0272 ile 14 Kasım’dan bu yana gördüğü en düşük seviyesine yaklaştı.

Yıllık bazda da fiyatlar, %41,5’lik beklentinin altında kalarak %34,5 artış gösterdi.

Bu sevindirici bir haber olmakla birlikte Euro Bölgesi’nin Eylül ayında %9,9 olan tüketici enflasyonu yıllık bazda %10’u aşarak Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde’ın, faizlerde yeni artışlara işaret etmesine yol açtı.

Sterlin/dolar %0,5 düşüşle 1,1826’ya, dolar/yen %0,3 artışla 140,80’e yükseldi. Riske hassas AUD/USD ise %0,5 kayıpla 0,6637’ye indi.

OECD Salı günü küresel ekonomiye ilişkin son tahminlerini yayımlayarak dünya ekonomisinin sağlığına ilişkin bir fikir verecek.

Grubun Eylül ayında yaptığı son tahminler, ABD ekonomisinin resesyona girmesi beklenen gelecek yıl için daha da kötüleşen bir görünüme işaret ediyordu.

Başa dön tuşu