Emekli ve Memur Maaşlarına Yapılacak Ocak Zamları Yeniden Belirlendi!

Memurların Cebine 4 Aylık Enflasyona Göre Ne Kadar Para Girecek?

Memurların Cebine 4 Aylık Enflasyona Göre Ne Kadar Para Girecek?

Ocak ayındaki zam oranları, Merkez Bankası’nın enflasyon açıklamasının ardından yeniden şekilleniyor. Ücretli çalışanlar ve kendi hesabına çalışarak emekli olanların maaşları, 2023 yılı ocak ve temmuz aylarında, önceki 6 aylık enflasyon verilerine göre artırılacak.

Sabah gazetesinin haberine göre, memur emekli aylıkları ise toplu sözleşme hükümlerine göre ocak ayında yüzde 15 oranında artırılacak. Temmuz ayında ise bu artış yüzde 10’a düşecek. Ancak enflasyon farkları da ayrıca hesaba katılacak.

Maaş zamlarının kesin oranları, Merkez Bankası’nın enflasyon açıklamalarına ve diğer ekonomik göstergelere bağlı olarak belirlenecek.

Emekli Maaşı Hesaplamaları Nasıl Yapılıyor?

Emekli maaşlarının ne kadar olacağı, SSK ve Bağ-Kur emeklileri için 6 aylık enflasyon beklentileri göz önüne alınarak gündeme geliyor. Son rakamlara göre, SSK ve Bağ-Kur emeklileri için enflasyon beklentisi yüzde 40.28’e, memur ve diğer emekliler için ise yüzde 49.27’ye yükseldi. Bu durum, SSK ve Bağ-Kur emeklileri için yüzde 40.28’lik bir zam garantisi sunarken, refah payı eklemesiyle birlikte artışın yüzde 50’yi geçmesi bekleniyor.

Emekli aylıkları, sigortalının çalışma süresi ve prim ödeme gün sayısına göre brüt kazancı üzerinden hesaplanmaktadır. Prim gün sayısı arttıkça aylık da artış göstermektedir.

2000 yılından önce emekli olan SSK’lıların aylık miktarları, katsayı, aylık bağlama oranı ve gösterge rakamları kullanılarak hesaplanmaktadır. 2000 ile 2008 yılları arasında emekli olanların aylıkları, güncelleme katsayısı ve aylık bağlama oranı dikkate alınarak hesaplanırken, 2008 yılından sonra emekli olanların aylık maaşları, aylık kazancın ortalaması ve bağlama oranıyla hesaplanmaktadır.

Emekli maaşı hesaplamaları, sigortalıların çalışma geçmişine, emeklilik tarihlerine ve sosyal güvenlik sistemine kayıtlı oldukları tarihe göre değişiklik gösterebilir. Bu nedenle, emeklilik hesaplamaları, her bir bireyin kendi durumuna göre farklılık arz edebilir. Emekli adayları, emeklilik haklarını ve hesaplama yöntemlerini daha iyi anlamak için uzmanlardan veya Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan destek alabilirler.

Merak edilen sorulardan bazılarının yanıtları şöyle:

SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı emeklileri ve memurlar ne kadar zam alacak?

SSK, Bağ-Kur emeklileri yüzde 40.27 zammı cebine koyarken refah payı ya da oransal artışla yılbaşında yapılacak zam yüzde 50’yi geçecek. Memur ve memur emeklileri için 3 aylık enflasyon farkı yüzde 31.33 olurken, yüzde 15 sözleşme zammıyla birlikte artış yüzde 52’yi geçecek.

Bugün itibarıyla 7 bin 500 lira olan en düşük emekli aylığı kaç liraya çıkacak?

Bu yılın başında yüzde 114’ün üzerinde artışla 3 bin 500 liradan 7 bin 500 liraya çıkan en düşük emekli aylığının 10 bin lirayı geçmesi bekleniyor. Bugün itibariyle yaklaşık 6 milyon emekli 7 bin 500 lira alırken önemli bölümünün kök aylığı bu tutarın altında bulunuyor.

En düşük emekli aylığında artış için Meclis düzenlemesi gerekiyor. Kök aylık üzerinden mi yoksa kademeli bir artış mı yapılacağı önümüzdeki günlerde netleşecek. Yılbaşında emekli olacaklar aylıklarını yüzde 68.01 enflasyon ve 1.35’lik büyüme farkıyla birlikte yaklaşık yüzde 70 artışla alacak.

Memur emekli aylığı hesaplamasında neler dikkate alınıyor?

Memur emekli aylığı hesaplanırken, 657 sayılı yasanın 43. Maddesindeki gösterge rakamı, her yıl güncellenen memur maaş katsayısı, taban aylığı, kıdem aylığı, unvanına göre 5434 sayılı yasanın 70. Maddesindeki oran, özel hizmet tazminatı, varsa makam, görev, temsil tazminatları, hizmet süresi dikkate alınıyor. 2008’den sonra görev başlayanlarda (Ortalama Aylık KazançX Aylık Bağlama Oranı=Emekli Aylığı) formülü uygulanıyor.

Başa dön tuşu