EUR/USD son 3 ayın zirvesine yükseldi

Investing.com – Avrupa Merkez Bankası Lideri Draghi’nin faiz indiriminin de kullanılacak araçlar ortasında yer alabileceğini açıklaması sonrasından merkezin bu yıl içinde genişlemeci para siyasetinde faiz indirimini de kullanacağı beklentisi arttı. Bu beklentinin çabucak akabinde Fed’in de yıl içi faiz indirimini güçlendiren açıklamaları sonrasından dolardaki gerileme ile EUR/USD paritesinde yükseliş hızlandı.

Draghi sonrası sonlu düşüş yaşayan parite, Fed ile 19 Haziran itibariyle yükselişe geçti ve evvel 1,13 düzeyini aştı, akabinde bugün 1,1395’e çıkarak 21 Mart sonrası tepeyi gördü.

Küresel iktisada dair zorlukları artıran ticaret savaşları ve jeopolitik riskler nedeniyle merkez bankaları mevcut para siyasetlerinde değişikliğe gitti. ECB, varlık alımlarına tekrar başlayacağını ve 2020’nin ikinci yarısına kadar faiz artırmayacağını bu yılın başında açıklamıştı. Lakin Draghi, risklere rağmen enflasyonda ve ekonomik şartlardaki optimist beklentilerini koruduklarını belirtmişti. Son konuşmasında gerek bölge iktisadı gerekse global iktisada dair epeyce güvercin açıklamalarda bulundu ve bankanın faiz indirimine gidebileceğinin sinyallerini verdi. Zayıf Euro Bölgesi dataları, bilhassa Almanya ve Fransa’daki güç kaybı euronun bu yıl düşük fiyatlanmasına neden oldu, lakin ABD kanadında da güçlü seyrin yerini ılımlılaşmaya bırakması ve Fed’in bilhassa enflasyon konusunda daha güvercin görüşte olması doların kuvvetini azalttı ve parite dolardaki gerileme ile son 3 ayın en yükseğine çıktı.

Bu hafta bilhassa ABD-İran ortasındaki gerginlik ve ABD-Çin başkanlarının görüşmeleri gündemin birinci sırasındaki başlıklar olarak izlenecek. Artan risklerin dolar talebine neden olması durumunda ABD Dolar Endeksi’ndeki toparlanma paritenin 1,14 üzerine çıkmasını engelleyebilir ve fiyatlama yıl içi pivot bölge olan 1,12’lerde devam edebilir.

Başa dön tuşu