Finansal Hizmetler İstatistikleri ve Güven Endeksi Nisan’da %1,6 azaldı

Investing.com – TCMB, Finansal Hizmetler İstatistikleri ve Finansal Hizmetler İnanç Endeksi Nisan ayı raporunu açıkladı. Finansal dalda faaliyet gösteren 155 kuruluşun karşılıklarının ağırlıklandırılıp toplulaştırılmasıyla elde edilerek bedellendirilen 2019 yılı Nisan ayında Finansal Hizmetler Anketi sonuçlarına nazaran;

2019 yılı Nisan ayında FHGE, bir evvelki aya nazaran 1,6 puan azalarak 138,6 düzeyinde geriledi. Endeksi oluşturan anket sorularına ilişkin yayılma endeksleri incelendiğinde, son üç aydaki iş durumu FHGE’yi artış istikametinde etkilerken, son üç aydaki hizmetlere olan talep ile gelecek üç aydaki hizmetlere olan talep beklentisinin FHGE’yi azalış tarafında etkilediği gözlenmektedir.

İş durumu ve hizmetlere olan talebe ait değerlendirmelere nazaran, son üç ayda iş durumunda güzelleşme olduğu tarafındaki değerlendirmelerin bir evvelki aya kıyasla güçlendiği, son üç ayda hizmetlere olan talepte artış olduğu tarafındaki değerlendirmeler ile gelecek üç ayda hizmetlere olan talepte artış olacağı istikametindeki beklentilerin ise zayıfladığı görülmektedir.

Son üç aydaki istihdama ait olarak, bir evvelki ayda artış bildirenler lehine olan seyrin azalış bildirenler lehine döndüğü gözlenmektedir. Gelecek üç aydaki istihdama ait artış istikametli beklentilerin ise zayıflayarak devam ettiği görülmektedir.

Kârlılığa ait değerlendirmelere nazaran, son üç ayda artış olduğunu bildirenler ile gelecek üç ayda artış olacağını bekleyenler lehine olan seyrin bir evvelki periyoda kıyasla güçlendiği görülmektedir.

Rekabet gücüne ait değerlendirmelere nazaran, yurt içi piyasalardaki rekabet gücünde son üç ayda güzelleşme olduğu istikametindeki değerlendirmelerin bir evvelki periyoda kıyasla güçlendiği, gelecek üç ayda güzelleşme olacağı tarafındaki beklentilerin ise zayıfladığı gözlenmektedir. Yurt dışı piyasalardaki rekabet gücüne ait olarak, son üç ayda düzgünleşme olduğu istikametindeki değerlendirmeler ile gelecek üç ayda güzelleşme olacağı tarafındaki beklentilerin zayıflayarak devam ettiği görülmektedir.

2019 yılı Nisan ayında, NACE Rev.2 kesim sınıflamasına nazaran “Finans ve Sigorta Faaliyetleri” kesiminde inanç endeksleri alt dallar prestijiyle değerlendirildiğinde, “64-Finansal Hizmet Faaliyetleri (sigorta ve emeklilik fonları hariç)” kesiminde bir evvelki aya nazaran 2,4 puanlık azalış görülürken, “65-Sigorta, Reasürans ve Emeklilik Fonları (zorunlu toplumsal güvenlik hizmetleri hariç)” ve “66-Finansal Hizmetler ile Sigorta Faaliyetleri için Yardımcı Faaliyetler”sektörlerinde sırasıyla 13,0 ve 10,1 puanlık artış olduğu gözlenmektedir.

Başa dön tuşu