Forex – Dolar, Emtia Dövizlerinin Faiz Görünümü ile Parlamasıyla Düşüşte

Investing.com – Fed Lideri Jerome Powell’ın Kongre sözünde nakdî genişleme eğilimini apaçık belirli etmesinin akabinde, emtia dövizlerinin geri dönüşü ile dolar Cuma günü genel olarak düşük süreç gördü.

Ekonomisi büyük oranda memleketler arası ticarete bağlı olan Singapur GSYH’sinde çeyrek periyotluk %3,4 düşüş raporlamasıyla, Powell’ın uyardığı global zayıflığa ait bir ispat daha ortaya çıkmış oldu.

Londra’da G+ economics müdürü Lena Komileva, “küresel bir nakit duvarına karşın, ticari bozulma ortamında bu daralma global işletme döngüsünün kırılganlığını açığa çıkarıyor” dedi. “Resesyon olmamasına ait ortak kestirimlere karşın, Singapur’dan Almanya’ya ekonomik ve aktivitenin paha kaybı kaçınılmaz oldu.”

Goldman Sachs (NYSE:GS) analistleri Lider Donald Trump’ın dolar döviz kurunu düşürmek için Fed’i direkt müdahale ile yetkilendirebileceğine yönelik artan risk konusunda uyardıktan sonra, dolar bir baskı daha yaşadı.

Döviz stratejisti Michael Cahill’in, “oldukça büyük bir piyasa tepkisi bekliyoruz – zayıf dolar, güçlü yen ve zayıf dış risk varlıkları” dediği bildirildi.

Amerikan Doları’nın öbür 6 majör döviz karşısındaki performansını ölçümleyen Amerikan dolar endeksi, %0,1 düşüşle 96,542’den süreç gördü. Bu, Powell’ın Çarşamba günü sözüne başladığından beri yaklaşık yüzde yarım bir düşüş.

ABD, döviz kuru müdahalelerini 20 yıldan fazla bir müddettir politik bir araç olarak kullanmıyor lakin mevcut idarenin çok güçlü dolar kurunu hayal kırıklığı olarak gördüğü epeyce açık ve Lider Trump geçen ay Avrupa Merkez Bankası’nı (ECB) daha gevşek bir politik duruşa kayma sinyali verdiğinde rekabetçi bir devalüasyon teşebbüsü ile suçladı.

Perşembe günü yayınlanan son siyaset toplantı sonuçlarında vurgulanan ECB’nin hedefleri, dün IMF’den tam takviye aldı. IMF’in genel müdürü Christine Lagarde, Ekim ayında misyonu bitecek olan Mario Draghi yerine ECB Lideri olarak aday gösterildi.

ABD doları Avustralya ve Yeni Zelanda dolarları karşısında yaklaşık yüzde yarım kayıp yaşadı ve Kanada doları karşısında da 1,3026’ya toparlanmadan evvel dokuz ayın düşük düzeyi olan 1,3019’a geriledi.

Euro ve sterlin %0,1 ve %0,2 çıkarla görece ölçülü artışlar yaşadı.

Başa dön tuşu