Forex – Dolar, Piyasanın Faiz İndirimine Göre Konumlanmasıyla Daha da Zayıfladı

Investing.com – Dolar Salı günü Avrupa erken ticaretinde düşmeye devam etti. Yatırımcılar dolar varlıkları üzerindeki faiz priminin aşınmasını beklerken yen ve euro güçleniyor.

Gece dolar yen karşısında 14 ayın düşük düzeyi olan 106,79’a geriledikten sonra, bir ölçü toparlanarak 106,97’ye yükseldi. Amerikan Doları’nın öteki 6 majör döviz karşısındaki performansını ölçümleyen Amerikan dolar endeksi de 95,488’e yükselmeden evvel üç ayın düşük düzeyi olan 95,468’i gördü.

Öte yanda euro, kısmen Fransa’da beklenenden daha zayıf gelen Insee işletme anketi nedeniyle, 1,1400 doların biraz altına yerleşmeden üç ayın yüksek düzeyi olan 1,1413 dolara yükseldi. Bir gün öncesinde Alman işletme hissiyatı üzerine Ifo araştırma enstitüsünün misal biçimde karamsar bir okuması paylaşıldı.

İran’ın, dini başkanı Ayetullah Hamaney’e yönelik ABD yaptırımlarına bağlantı için diplomatik kanalın “sonsuza kadar kapandığını” söyleyerek karşılık vermesinin akabinde, günün şiarı temkinlilik olmaya devam etti. Tekrar de Pazartesi duyurulan ve büyük oranda sembolik olan yaptırımlar, inançlı varlıklara majör akışları tetiklemeye yetmedi.

ABD Lideri Donald Trump ve Çinli mevkidaşı Xi Jinping’in buluşacağı hafta sonu yapılacak olan hayati G20 doruğu öncesinde, yatırımcıların yeni durum almaları için pek bir teşvik yok. Pazartesi günü iki tarafın baş müzakerecileri ortasında yapılan bir telefon görüşmesi yeni bir ayrıntı sunmadı lakin en azından halkın bağlantısının bozulmasını engelledi.

Döviz piyasasının ilgisi Salı günü TSİ 20.00’da konuşacak olan Fed Lideri Jerome Powell’da olacak. Powell, Fed’in geçtiğimiz haftaki toplantısında faizleri indirmeyerek “dik başlı bir çocuk” üzere davrandığını söyleyen Trump tarafından Pazartesi günü yeni tenkitlere maruz kaldı.

Öte yanda, beklenildiği üzere liderlik yarışını Boris Johnson kazanırsa Muhafazakâr Partili milletvekillerinin Johnson’ın İngiltere’yi 31 Ekim’de AB’den anlaşmasız bir halde çıkarmasını engelleme planları olduğuna ait raporlar üzerine sterlin toparlanmasını sürdürdü.

Diğer gelişmelerde ise, Türk lirası Pazartesi günü elde ettiği büyük getirileri muhafazada zorlandı. Dolar karşısında 5,8197’de pek değişmedi.

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu