FX-Enflasyon sonrası gerileyen dolar/TL BSMV haberinin etkisiyle yeniden yükseldi

İSTANBUL, 3 Temmuz (Reuters) – Beklentilere paralel gerçekleşen enflasyon verisinin akabinde birinci etapta gerileyen dolar/TL, bireylerin döviz alımlarına vergi artışı yapılacağı istikametindeki haberin tesiriyle tekrar yükseldi.

Enflasyon verisinin akabinde 5.63'ten 5.6090 düzeyine kadar gerileyen dolar/TL TRYTOM=D3 , sonrasında istikametini üst çevirerek kademeli olarak 5.6580'e kadar yükseldi. Dolar/TL saat 1204'te 5.6450/5.6475 düzeyinde bulunuyor.

Reuters'te yer alan habere nazaran bireysellerin kambiyo muamelelerinde döviz alımları üzerinden %0.1 olan BSMV oranının %0.2'ye çıkarılması, Cumhurbaşkanı'na da bu oranı artırma yetkisi verilmesi planlanıyor.

Bireyseller başta olmak üzere birtakım kambiyo süreçlerinden alınan banka ve sigorta muameleleri vergisi (BSMV) Mayıs ayında sıfırdan %0.1'e yükseltilmişti. düşüş sonrası kuvvetlenen iyimserliğin BSMV haberi akabinde kademeli olarak azaldığını söyleyen bir bankanın döviz işlemcisi, “Nominal olarak düşük kalsa da TL'de sabah misal para ünitelerine kıyasla gözlenen daha düzgün performansı önemli biçimde azalttığını görebiliyoruz. Kurda birinci etapta 5.60 düzeyinin akabinde 5.55 ve 5.50 düzeyleri değerli. Bu düzeylerin kalıcı olarak kırılması durumunda döviz birikimi yüksek bireylerin tekrar döviz alımı isteyip istemeyeceğini izleyeceğiz” dedi.

Sabah saatlerinde %0.7-0.8 civarında kıymet çıkarı ile benzeri para ünitelerinden olumlu ayrışan TL'nin hali hazırda dolar karşısındaki bedel yararı %0.2 civarına geriledi.

Başka bir bankacı da BSMV'nin yanı sıra enflasyon verisinin akabinde TCMB'nin daha güçlü bir faiz indirimine gitme ihtimalinin de kurda fiyatlandığını söyleyerek, “Ancak şimdilik güçlü bir atak yok, kur hala teknik direncinin altında seyrediyor. TCMB'den 25 Temmuz'da güçlü bir faiz indirimi gelirse piyasa bunu erken olarak okuyabilir” dedi.

Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) Haziran'da beklentilere paralel aylık %0.03 artış gösterirken yıllık enflasyon ise baz tesiriyle Mayıs'taki %18.71'den Haziran'da %15.72'ye sert geriledi. nazaran, TL'deki satış baskısının da son periyotta yerini paha yararlarına bırakmasının yanı sıra global faizlerde yaşanan düşüş dalgası ile birlikte enflasyondaki gerileme TCMB'nin de bu ay prestijiyle faiz indirimlerine başlamasının önünü açacak.

Ancak bankacılara nazaran enflasyondaki düşüşün baz tesiri kaynaklı olması %24 düzeyindeki siyaset faizinde yüksek indirimleri muhtemel kılmıyor.

Başa dön tuşu