Piyasanın Kalbi: Deutsche Bank Wall Street Düşleri İçin Çağırıyor

Geoffrey Smith

Deutsche Bank (DE:DBKGn) payları Pazartesi günü iki ayın yükseğine ulaştı. Banka hafta sonu bilançosunu %20 üzerinde ve işgücünü dörtte bir küçültecek geniş çaplı bir revizyon duyurusu yaptı.

Banka üst seviye yöneticilerin ve tüccarların muvaffakiyetlerini zenginleştirirken, dünyanın önde gelen yatırım bankalarından biri olmak, hissedar pahasının toptan imhasına yol açan yıkıcı ve savlı bir çılgınlık için 20 yıllık bir kampanyaya çağırıyor.

Avrupa’nın birçoklarının düşük olduğu sabah saatlerinde payları %2,5 artış gösterdi ve şu an planlarına dair detayların sızmaya başladığı Haziran ayından beri %20 yüksek düzeyde. Öte yanda DAX endeksi %0,2 düşük olurken, STOXX 600 fiilen sakin seyretti.

Bu duyuru, maliyetlerini karşılamak için sık sık gayret içine giren ve yasal ödemelerde milyarlık maliyetleri olan bir dizi değerli skandalın kaynağı olan bir ünitesi ayırmaya yıllardır gönülsüz olan Almanya’nın en büyük bankası için bir vites değişikliğine işaret ediyor.

Bu yine yapılandırma daha evvelki sızıntıların ortaya koyduğundan bile daha büyük: banka 347 milyar euroluk risk yüklü varlıkların 72 milyarını 2022 yılına kadar kapanacak olan bir üniteye bölecek. Banka 2022 yılında hissedarlara 5 milyar euro tahsis etmek için “sermaye satış birimini” – sıkıntılı bankanın edebi ismi – bekliyor fakat gelecek iki yıl için temettü almadan yapmalarını istiyor.

Yeniden yapılanma tamamlandığında, Deutsche Bank, CEO Christian Sewing’in bankanın köklerine dönüş olarak isimlendirdiği bir vizyon olan kurumsal Almanya muhtaçlıklarını sunmaya odaklanan daha müdafaacı bir kurum olacak. Riski azalan bankanın daha az sermaye bulundurması gerekecek lakin tekrar de Alman bankacılık piyasasının temelleri göz önüne alındığında, daha çok kâr etmek için daha çok çaba edecek. İdare 2022’ye kadar sırf %8’lik bir maddi özkaynak kârlılığı bekliyor (gelecek yıl için %10’luk yepyeni maksada kıyasla).

Gerçek şu ki banka vakti kolay kolay geri alamaz. 1990’lı yıllarda dünya hâkimiyetini kovalamaya başladığında, mahallî şirketlerin olduğu uzun bir listede toplantı odalarında gibisi olmayan bir tesir sunan kıymetli bir pay hissesine sahipti. Finansın birden fazla vakit rastgele bir emtia üzere olduğu bugünün daha global dünyasında, DAX şirketleri öbür seçeneklere sahip ve onları kullanmaktan korkmuyor: banka geçen yıl, Almanya’nın en büyük iki güç şirketi RWE ve E.On ortasında varlık alışverişinde çoğunlukla dışlandı. En kıymetlisi, Avrupa Merkez Bankası’nın faizleri sıfır altına düşürecek olması ile borç veren kilit işletmesi önümüzdeki uzun yıllar boyunca daha çok kâr elde etmek için efor harcayacak.

Hisseleri bu sabah yükselebilir lakin hala tepe düzeyinden en az %90 daha düşük. Yanlış tasarlanmış hırsının mirası, piyasanın ona, şimdiye dek kendisini ölçmek istediği JPMorgan Chase & Co’nun (NYSE:JPM) fakat %5’i kadar paha vermesi.

Başa dön tuşu