Seçim sonrası 5,71’e gerileyen Dolar/TL tekrar 5,81’e yükseldi

Investing.com – Global piyasalarda ABD Dolar Endeksi düşüşünü 4. Günde de sürdürürken dolar hem majör hem de birçok gelişen ülke parasında geriliyor.

Fed’in faiz indirimi sinyali vermesinin akabinde zayıflayan dolar, ABD Lideri Trump’ın Fed’e yönelik tenkitlerini sürdürmesi ile zayıflığını koruyor. Trump, son olarak bugün Fed’in faiz indirimine gitmesine ve nakdî genişlemeye muhtaçlık olduğunu açıkladı.

Fed’e yönelik faiz indirimi beklentileri kuvvetlenirken piyasalarda daha çok ABD-İran ve ABD-Çin süreci takip ediliyor. Ay sonunda G-20 tepesinde bir ortaya gelmesi beklenen Trump ve Xi görüşmesi öncesinde piyasalarda bekle- gör siyaseti izlenirken ABD’nin İran’a yaptırım tehdidinde bulunması da inançlı liman olarak görülen altın, frank ve yenin kıymet kazanmasını sağladı.

Bugün gelişen ülke paralarının birçok dolar karşısında bedel kazanırken TL ise günün birinci yarısında en çok kıymet kazanan para ünitesi oldu, fakat günün devamında S-400 açıklamaları ile TL karlarının bir kısmını geri verdi.

Dış İşleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun bugünkü konuşmasında ABD’nin hangi yaptırım kararını alırsa alsın Türkiye’nin S-400’lerden vazgeçmeyeceğini açıklaması ile TL tarafındaki çıkarlar azaldı. ABD’nin Türkiye’nin S-400’leri alması durumunda yaptırım uygulayacağını açıklaması sonrasında yapılan görüşmelerden olumlu sonuç çıkmamış ve son olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD Lideri Trump ile G-20 doruğunda bu mevzuyu konuşacağını açıklamıştı. Belirsizliğin yüksek olması nedeniyle gelen haberler de TL üzerinde baskı yaratmaya devam ediyor.

Gün başında %1,5 kayıpla 5,71 düzeyine gerileyen USD/TRY kuru, evvelki saatte 5,81’e yükseldi ve son saatte 5,80 üzerinde %0,30 eksi bölgede süreç görüyor.

Başa dön tuşu