Tahsili gecikmiş alacak oranı Mart’ta %4,04 oldu

Investing.com – TCMB, 2018 4. Çeyrek BIS-Konsolide ve Lokal Bankacılık İstatistikleri’ni açıkladı.

BIS-Konsolide Bankacılık İstatistikleri; 3 aylık devirlerde, Türkiye’de yerleşik bankaların yurt dışı yerleşiklerden alacaklarını; ülke, vade ve bölüm bazında sınıflandırılmasını amaçlamaktadır. Yerli bankaların alacakları, yurt dışı şubelerinin alacaklarını da içerirken; yabancı bankaların alacakları, yalnızca genel merkezlerinin bulunduğu ülkeden olan borçları içermektedir.

Türkiye’deki bankaların birinci borçluya nazaran toplam hudut ötesi alacakları, 2017 yıl sonuna nazaran %11,0 artışla 33,1 milyar dolar, bankalardan alacakları %8,8 artışla 23,3 milyar dolar oldu.

Türkiye’deki yerli bankaların son borçluya nazaran toplam yurt dışı alacakları, 2017 yıl sonuna nazaran %3,9 artışla 23,8 milyar dolar, bankalardan alacakları ise %23,7 artışla 14,2 milyar dolar oldu.

BIS-Yerel Bankacılık İstatistikleri; Türkiye’de faaliyette bulunan bankalardan Milletlerarası Ödemeler Bankasının (Bank for International Settlements-BIS) bu istatistik kümesi için özel olarak belirlediği tarif, kapsam ve sınıflandırmalar paralelinde, Merkez Bankası tarafından hazırlanır.

Bankaların yurt dışında yerleşik şahıslardan alacakları ve yurt dışında yerleşik şahıslara olan yükümlülükleri yanında, yurt içi yerleşiklerle yabancı para cinsinden olan varlık ve yükümlülükleri; bu istatistik kümesinin tablolarını oluşturmaktadır. Seçilen ülke ve ülke kümeleri bazında gösterilen bu datalarda, toplam ve banka dışı kesim ayrımı da sunulmaktadır.

Türkiye’deki bankacılık bölümü yabancı para toplam varlıkları 2017 yıl sonuna nazaran %2,8 azalışla 286,2 milyar dolar, banka dışı kesim yabancı para toplam varlıkları %2,5 azalışla 177,6 milyar dolar oldu.

Türkiye’deki bankacılık dalı yabancı para toplam yükümlülükleri 2017 yıl sonuna nazaran %7,8 azalışla 324 milyar dolar, banka dışı dal yabancı para yükümlülükleri %3 azalışla 220,8 milyar dolar oldu.

Bugün BDDK da birinci çeyrek bültenini açıkladı ve BDDK sayılarına nazaran Mart ayında tahsili gecikmiş alacak oranı %4,04 olurken bankacılık bölümünün birinci 3 aydaki toplam karı 12,4 milyar TL oldu. Tahsili gecikmiş alacakların oranı Aralık’ta %3,7 Ocak’ta ise %4,11 idi.

Başa dön tuşu