İSO Türkiye İhracat İklimi Endeksi haziranda 51,5 oldu

Türkiye imalat kesiminin ana ihracat pazarlarındaki faaliyet şartlarını ölçen öncü gösterge olan İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye İhracat İklimi Endeksi haziran ayında 51,5 oldu. Endeks, Türk imalatçılarının ihracat şartlarında ölçülü seviyede güzelleşmeye işaret etmeyi sürdürmekle birlikte son altı yılın en düşük seviyesinde gerçekleşti.

İSO verisinin ayrıntıları şöyle:

Haziran’da Avrupa’daki temel ihracat pazarlarının yanı sıra ABD’de ekonomik aktivitenin görece zayıf büyümesinin tesiriyle global talep şartları zayıf kaldı ve bu durum Türk imalat sanayi ihracatçıları açısından zorluklara yol açtı.

Türkiye imalat bölümünün ana ihracat pazarlarındaki faaliyet şartlarını ölçen öncü gösterge olan İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye İhracat İklimi Endeksi’nin Haziran 2019 devri sonuçları açıklandı. Endekste eşik kıymet olan 50,0’nin üzerinde ölçülen tüm sayılar ihracat ikliminde güzelleşmeye, 50’nin altındaki pahalar ise bozulmaya işaret ediyor.

Mevsimsel tesirlerden arındırılmış olarak açıklanan bilgilere nazaran, mayıs ayında 51,9 olan İSO Türkiye İmalat Dalı İhracat İklimi Endeksi haziranda 51,5 oldu. Türk imalatçılarının ihracat şartlarında ölçülü seviyede güzelleşmeye işaret etmeyi sürdürmekle birlikte endeks, son altı yılın en düşük seviyesinde gerçekleşti.

Haziran ayında Türkiye’nin temel ihracat pazarlarının kimilerinde tekrar nispî olarak zayıf büyüme kaydedildi. Euro Bölgesi’nde Almanya’nın ekonomik aktivitesi mayıs ayındaki ile birebir süratte büyüdü. Benzeri bir durum İspanya için de geçerli olurken, İtalyan şirketlerinde de aktivite üst üste ikinci ay yatay seyretti. Türk imalat sanayi ihracatından yaklaşık yüzde 5 hisse alan Fransa’da ise görünüm daha olumluydu. Bu ülkede üretim son yedi ayın en güçlü artışını kaydetti. Hem Hollanda hem de Yunanistan’da büyüme suratı mayıs ayına nazaran yavaşladı.

Birleşik Krallık iktisadı ise haziranda daralma bölgesine girdi ve aktivite Temmuz 2016’dan beri birinci sefer gerileme kaydetti. İkinci çeyreğin sonunda Kuzey Amerika’da da şiddetli talep şartları gözlendi. ABD’de ekonomik aktivite mayısta son üç yılın en yavaş artışını gösterdikten sonra haziranda hafif ivme kazandı lakin büyüme yeniden de ölçülü seviyede kaldı. Kanada’da ise imalat sanayi üretimi son üç buçuk yılın en yüksek oranında geriledi. Orta Doğu, 2019’un geride kalan kısmında olduğu üzere Haziran’da da talep açısından süratli bir güzelleşme sergiledi.

Çin’deki artış son sekiz ayın en düşük oranında

Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan’da ekonomik aktivite güçlü artış kaydetti. Buna karşılık Mısır ve Katar daralma bölgesinde kaldı. Nijerya ve Uganda üzere kimi Afrika ekonomilerinde aktivite besbelli bir biçimde arttı fakat Türk imalat kesimi ihracatının çok düşük bir kısmını oluşturdukları için bu ülkelerin endeks üzerindeki tesirleri sonlu kaldı. Asya ekonomileri haziranda ölçülü seviyede büyüme kaydetti.

Dünyanın ikinci en büyük iktisadı olan Çin’de üretim artışı son sekiz ayın en düşük oranında gerçekleşirken burada ABD ile yaşanan ticaret tansiyonunun tesirleri belirleyici oldu. Japonya ve Hindistan’ın talep şartlarında ise sonlu seviyede güzelleşmeler gerçekleşti.

İSO Türkiye İhracat İklimi Endeksi hakkında değerlendirmede bulunan IHS Markit Yönetici Yardımcısı Andrew Harker şunları söyledi: “Türk imalat kesimi ihracatının haziranda PMI bilgilerine nazaran tekrar büyüme bölgesine geçmesi, genel olarak zayıf seyreden global talep şartlarına karşın gerçekleşti. Çünkü ana ihracat pazarlarındaki büyüme oranları, 2018 yılı seviyelerinin altındaki seyrini sürdürüyor. Münasebetiyle, Türk imalatçılarının satış seviyelerini müdafaaya yönelik gayretleri rekabetçi fiyatlamadan takviye bulmuş gözüküyor.”

-iDeal Haber Merkezi-

Başa dön tuşu