(Görüşler ve detaylar eklendi)
Behiye Selin Taner
İSTANBUL, 24 Haziran (Reuters) – İstanbul'da dün gerçekleşen seçimin akabinde kıymetli bir siyasi belirsizliğin ortadan kalkmasının TL cinsi varlıklara olumlu yansıması; global piyasalardaki olumlu havanın da tesiriyle TL'de bedel karı, borsada ise yükseliş bekleniyor.
Ancak S-400 konusu ve ABD'den gelebilecek muhtemel yaptırımların hâlâ risk ögesi olduğuna ve hafta sonunda Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile ABD Lideri Donald Trump'ın G20'de yapacağı görüşme öncesinde TL'de kazanımların sonlu kalabileceğine dikkat çekiliyor.
AKP'nin 25 yıl ortadan sonra rakibinin karşısında birinci defa düşük oy aldığı 31 Mart İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerinin dün tekrarının akabinde resmi olmayan sonuçlara nazaran Millet İttifakı adayı Ekrem İmamoğlu yarışı yaklaşık 9 puan farkla önde tamamladı. TRYTOM=D3 İstanbul seçiminin akabinde dün illikit piyasada 5.72'ye kadar geriledikten sonra bu sabah saat 0836'da 5.7300/5.7350 düzeyinde bulunuyor. Tıpkı saatte sepet bazında TL 6.1245/6.1303, euro/TL 6.5141/6.5381 düzeyinde.
Geçen hafta ABD Merkez Bankası'nın faiz indirim sinyalinin akabinde 5.73'lü düzeylere kadar gevşeyen dolar/TL sonrasında ise tarafını üst çevirerek Cuma günü 5.8140 düzeyinden kapandı.
Seçime yönelik belirsizliklerin tesiriyle TL Cuma günü gelişmekte olan emsal para ünitelerinden negatif ayrışarak dolar karşısında en çok bedel kaybeden para ünitesi oldu.
Bir bankacı, seçimin artta kalmış olması nedeniyle uzun müddettir siyasete ağırlaşmış olan hükümetin Türkiye'nin acil meselelerine daha fazla gayret sarf edecek olması ve iç siyasi risk priminin düşmesinin piyasalar için olumlu olduğunu söyleyerek, “Ancak bu optimistlik sonlu yahut süreksiz olabilir zira S-400 konusu ve ABD'nin muhtemel yaptırımları hâlâ en kıymetli risk ögesi ve CDS üzerinde baskı yaratıyor. CDS'lerdeki yüksek seyir de TL'nin bedel kazanımının önündeki manilerden biri” dedi.
Türkiye'nin beş yıllık CDS'i 440 baz puan düzeylerinde bulunurken, en çok karşılaştırıldığı pazarlardan olan Güney Afrika'nın CDS'i 174 baz puan civarında bulunuyor. Türkiye'nin risk priminin bu kadar yüksek olması ise dış risklerin hâlâ ne kadar çok fiyatlandığını ortaya koyuyor.
Geçen hafta kurumsal dolar talebinin arttığını söyleyen birebir bankacı, kurda muhtemel bir gevşemeye karşın bu talebin devam etmesinin de tasanın hâlâ yüksek olduğunun bir göstergesi olacağına dikkat çekti.
Küresel piyasalarda havanın olumlu olduğunu ve yurtdışındaki ralliye TL varlıkların da katılabileceğini söyleyen bankacı, “TL açısından dış kaygılar daha tesirli fakat faiz ve borsada çok daha optimist bir seyir görmemiz olası” diyerek, şöyle devam etti:
“Erdoğan'ın G20 toplantısı sırasında ABD Lideri Trump ile yapacağı görüşmenin sonunda en ufak bir yumuşama sinyali gelmesi yahut hafif yaptırımların kelam konusu olabileceği ya da olabildiğinde erteleneceği algısı olursa Türkiye aslında çok ucuz olması nedeniyle yabancı yatırımcıyı çekecektir. Bu manada TL'de yüzde 3-4 ek paha yararı beklerim ki kurda 5.65'li düzeyler konuşulabilir. TCMB'nin faiz indiriminin aslında satın alınmış olması nedeniyle faizlerde aşağı taraf sonlu ancak borsada 100,000-105,000 aralığının amaç olduğunu düşünüyorum.”
Reuters'ta Cuma günü yayımlanan bir tahlilde S-400 krizinin fiyatlamaları baskıladığı bir ortamda yenilenecek İstanbul seçimlerinin sonucu olağanlaşmaya işaret ettiği takdirde, bilhassa yabancı yatırımcı tarafında pay senedi piyasasına azalan ilginin yine canlanabileceği belirtilmişti. sonrasında önceliğin yine siyasetten iktisada dönecek olması ve iktisat siyasetlerinde ıslahat beklentisinin yanı sıra, Fed siyasetlerinin gelişmekte olan ülke piyasalarını desteklemesi ve fon akımları açısından getiri arayışının hızlanacak olması da çok ucuz Türk Lirası'na ve TL varlıklara yatırımcıların tekrar dönüş yapacağı beklentisi getiriyor. yandan Erdoğan ve Trump'ın Haziran sonunda G20 tepesi kapsamında Japonya'da yapacakları görüşme yakından izleniyor. Bu görüşme öncesinde ise piyasada yeni konum alma isteği hayli azalmış durumda.
İki NATO müttefiki olan ABD ve Türkiye, Türkiye'nin Rusya'dan S-400 satın alma planları nedeniyle aylardır uyuşmazlık yaşıyor.
Türkiye, Rusya'dan askeri ekipman alması halinde CAATSA ismi verilen 2017 tarihli kanun kapsamında yaptırımlara maruz kalabilecek. Öte yandan savunma sanayi şirketlerine de yaptırım gündemde. Ekonomik içerikli ABD yaptırımları Türkiye iktisadına değerli bir tesir yaratma kabiliyetine sahip.
Öte yandan Trump, ABD Kongre'sinin CAATSA kapsamındaki yaptırımlarını kimi sonlu hallerde askıya alabiliyor. belirsizliğinin ortadan kalkması ve sonucunda demokratik bir ortamın olmasının piyasalar için hayli şad edici bir sonuç olduğunu söyleyen öteki bir bankacı ise, “MHP'den erken seçim olmayacağı istikametindeki açıklama da epeyce olumlu. Kurda birinci olumlu yansıyı gördük bu sabah 5.75'in altında açılış var, 5.70 düzeyleri test edilir. Lakin TL'nin kıymet kazanımının önündeki en büyük mani S-400 konusu ve Trump ile görüşme. Cuma günkü tedirginlik sonrasında borsada ise sert üst reaksiyon görürüz. Kısa vadede 100,000'li düzeyler gündeme gelecektir” dedi.
“Bir mühlet seçim ve siyasi riskler ortadan kalktı, dış siyaset ve içeride ekonomik ögelere odaklanacağız” diyen birebir bankacı, “Gündemin barış ortamında süratli bir halde bu tarafa kayması piyasa için âlâ sonuç verecektir. Piyasa ABD ile ilgiler konusu nedeniyle bu hafta temkinli kalmaya devam eder ancak dolar/TL'de bant 5.70-5.90 aralığına kaymış gibi” dedi.
Tahvil bono piyasasında iki ve 10 yıllık gösterge tahvil getirilerindeki düşüş geçen hafta 100 baz puanı aştı. 10 yıllık gösterge tahvilde Cuma günü son süreç %16.43, gösterge 2 yıllıkta %19.92 düzeyindeydi.