Altın Uzun Vadede 10 Bin Dolar, Petrol Kısa Vadede 140 Dolara Uçacak!

Mehmet Şimşek 2024’te Vergi Zammı Olmayacağını Gazeteciye Açıkladı!

Mehmet Şimşek 2024’te Vergi Zammı Olmayacağını Gazeteciye Açıkladı!

Puplava ayrıca gümüşün de benzer bir yükseliş yaşayarak 2030’a kadar 300 doları aşabileceğini belirtti. Bu tür iddialar, yatırımcıların ve finans analistlerinin dikkatini çekiyor ve altın ile gümüş piyasalarında büyük bir spekülasyona yol açabilir.

Ancak, Puplava’nın tahminleri sadece finans dünyasını sallamakla kalmıyor. Allianz Trade adlı finans kuruluşu, özellikle Ortadoğu’da artan gerilimlerin petrol fiyatlarını 140 dolara kadar çıkarabileceği ve dünya ekonomisini resesyona sürükleyebileceği konusunda uyarıda bulunuyor. Ayrıca, küresel ticari iflasların arttığını ve ekonomik belirsizliklerin devam ettiğini belirtiyor.

Puplava, bu tür tahminlerin finans dünyasında “güçlü ilerlemenin başlangıcı” olduğunu vurguluyor. Ancak unutulmamalıdır ki finansal tahminler her zaman belirsizlik içerir ve yatırım kararları alırken dikkatli olunmalıdır.

“O konuşuyorsa dinlemek lazım”

Puplava, yüzyılın başında, altının 300 doların altında olduğu dönemde, değerli metallerdeki 10 yıllık boğa koşusunu doğru bir şekilde tahmin edip, altının 1000 doların üzerinde tüm zamanların en yüksek seviyelerine ulaşacağını söylemişti.

Bugün altın, 2 bin dolar bandını zorluyor. Global yatırımcılara yönelik 15 dilde yayın yapan FXEmpire, Puplava’nın sözlerini manşete çekti; “Bu adam konuştuğunda dinlemeniz akıllıca olacaktır” diyerek altının seyrine dair bir haber hazırladı.

FXEmpire’a göre, altının “yıl sonundan önce 2 bin 90 doların üzerine bir kırılma olasılığı giderek artıyor” ve “2 bin 90 doların üzerinde sürekli bir artış, 2024’ün 3’üncü çeyreği için 3 bin dolarlık fiyat hedefini destekleyecek.” FXEmpire, gümüşte de bir artış öngördüğünü yazdı: “Fiyatlar toparlandı ve yıl sonundan önce 26,00 doların üzerinde bir yükseliş bekliyoruz.”

“2024’te 3 bini görene kadar durmayacaktır”

 Goldpredict.com’un editörü AG Thorson da FXEmpire’a yaptığı değerlendirmede, “Metallerde ve madencilerde nihai yıkım tamamlandı ve güçlü bir ilerlemenin başlangıç aşamalarına giriyor olabiliriz” dedi ve ekledi: “Altın 2 bin 100 doların üzerine çıktığında, 2024’te 3 bin dolara ulaşana kadar duracağını düşünmüyorum. Altın madencileri buradan harekete geçebilir.”

“2024 ortalaması 120 $ olabilir”

Frans merkezli Allianz Trade’in Başekonomisti Ana Boata, Ortadoğu’daki gerilimin petrol fiyatlarına yansımasını değerlendirdi. Bloomberg’e konuşan Boata, “Ham petrol fiyatları varil başına 140 dolara kadar çıkabilir ve dünyayı resesyona sürükleyebilir” dedi. İsrail-Hamas çatışmasının bölgesel bir savaşa dönmesinin petrol fiyatlarını uçuracağını belirten Boata, mevcutta 90 dolar civarında olan fiyatların 140 dolara ulaşacağını, hatta “2024’te 120 dolar ortalamayı göreceğini” iddia etti.

Allianz Trade’in bir diğer öngörüsü de küresel ticari iflaslarla ilgili oldu. Allianz Trade, yeni Küresel İflas Raporu’nu yayınlayarak, 2023 ve 2024 için güncellenmiş tahminlerini açıkladı. Allianz Trade’e göre; 2022 yılındaki yüzde 1’lik çok az toparlanmanın ardından, küresel iflaslar 2023’te yüzde 6 ve 2024’te ise yüzde 10 oranında artacak.

Rapora göre küresel ticari iflas ivmesinin hız kazanmasının ardında, şirket gelirlerindeki düşüş, fiyatlandırma gücünün azalması ve zayıflayan küresel talep yatıyor. Raporda ayrıca, 2023 yılının ikinci çeyreği itibariyle, şirket gelirlerindeki düşüşün, 2020 yılının ortalarından bu yana “ilk kez,” tüm bölgelerde geniş bir tabana yayıldığına dikkat çekiliyor.

Bu durumun, devam eden yüksek maliyetlerle birleşerek kârlılığı azalttığı ve sonuç olarak da likidite pozisyonlarının hızla kötüleştiği, 2025 yılından önce de iyileşmesinin beklenmediği belirtiliyor.

Allianz Trade CEO’su Aylin Somersan Coqui,3.4 milyar euro ile Euro Bölgesi’nde ve 2.5 milyar dolar ile ABD’de şirketlerin hâlâ önemli miktarda nakit fazlası bulunduğu bilgisini vererek, “Ancak, bu nakit tamponları büyük firmaların elinde ve teknoloji ve tüketici ürünleri gibi belirli sektörlerde yoğunlaşmış durumda. Ve düşük ekonomik büyümenin daha uzun süreceği bu konjonktürde çoğu şirket nakit pozisyonunu operasyonlar yoluyla artıramıyor.

Sonuç olarak, küresel ticari iflaslarda 2022 yılında görülen yüzde 1’lik artışın, 2023 yılında hızlanarak yüzde 6 ve 2024 yılında biraz daha hızlanarak yüzde 10 olmasını bekliyoruz” diyor. Raporda; konaklama, ulaşım ve toptan/perakendecilik hizmetlerinin başı çektiği en kırılgan şirketlerin ve sektörlerin 2023’te iki arada bir derede sıkışıp kaldığı vurgulanıyor.

Özellikle konut segmentinde bekleyen işlerin neredeyse tamamlandığı inşaat sektörü başta olmak üzere; diğer sektörlerin de net nakit pozisyonları hızla kötüleşen bu sektörlerle aynı yolda hızla arayı kapattığı raporda öne çıkan bilgiler arasında yer alıyor.

Raporda yer verilen bilgilere göre 2023 yılı sonunda, ticari iflaslardaki normalleşme çoğu gelişmiş ekonomide tamamlanmış olacak ve ülkelerin yüzde 55’inde iflaslarda çift haneli büyük artışlar görülecek. Bu ülkeler arasında yüzde 47’lik artış ile ABD, yüzde 36 ile Fransa, yüzde 59 ile Hollanda, yüzde 35 ile Japonya ve yüzde 41’lik artış ile de Güney Kore bulunuyor.

Küresel olarak, ABD ve Almanya gibi büyük pazarlar da dahil olmak üzere, her beş ülkeden üçünün, 2024 yılı sonuna kadar pandemi öncesi ticari iflas seviyelerine ulaşacağı da raporda yer alıyor. Rapora göre; Atlantik’in her iki yakasında da iflas rakamlarının istikrara kavuşması için GSYH büyümesinin iki katına çıkması gerekiyor ki bu da 2025’ten önce gerçekleşemez.

Dünya Gazetesi

Başa dön tuşu