BONO&FX-G20 zirvesi sonrası TL varlıklara yönelik risk iştahı arttı, dolar/TL bu sabah 5.60’ın altını gördü

İSTANBUL, 4 Temmuz (Reuters) – G20 tepesi sonrası risk iştahının arttığı TL cinsi varlıklarda optimist seyir devam ederken, dolar/TL 5 Nisan'dan bu yana birinci kere 5.60 düzeyinin altını gördü.

Piyasalar S-400 konusundaki gelişmeler ve ABD ile münasebetlerin yanı sıra Fed'den faiz indirim beklentileri nedeniyle global bazda zayıflayan doların seyrini de izliyor. ABD piyasaları bugün 4 Temmuz nedeniyle kapalı olacak.

Dün enflasyon verisinin akabinde 5.63'ten 5.6090 düzeyine kadar geriledikten sonra kademeli olarak 5.6580'e kadar yükselen dolar/TL TRYTOM=D3 , bu sabah güne 5.61'in üzerinde başladıktan sonra 5.5950'ye kadar geriledi. Dolar/TL saat 0931'de 5.6040/5.6100 düzeyinde bulunuyor.

Aynı saatte sepet bazında TL de gerileyerek 5.9626/5.9715, euro/TL 6.3050/6.3300 düzeyinde.

Deniz Yatırım Stratejisti Orkun Gödek, dolar/TL'nin ülke risk priminin gerilemesi ve küresel dolar fiyatlamasından şekillendiğini söyleyerek, “Bir mühlet daha TL lehine hareketin devam edeceğini düşünüyorum. Kurda 5.63-5.59 takviye, 5.67 direnç pozisyonunda. Kurda 5.55-5.60 aralığından döviz talebi gelmeye başlayabilir. Dolar/TL'de daha aşağı düzeyleri görmek için evvel bireylerin döviz tevdiat hesaplarının seyrini görmek gerek ki şimdi o tarafta bozulma açısından bir sinyal şimdi görmedik” dedi.

S-400 konusunun piyasanın gündeminde kalacağını söyleyen Gödek, “G20'den çıkan iletiler şu an için olumlu okunuyor, piyasa sorunun bir biçimde çok bozulmadan çözüleceğini düşünüyor lakin kongre ile Trump karşı karşıya geldiğinde ne olacağını bilmiyoruz” dedi.

Küresel bazda gelişmekte olan piyasalara yönelik olumlu bir hava hakim lakin Temmuz ayı Rusya'dan alınan S-400 sistemin teslim edilecek olması ve ABD'den gelebilecek muhtemel yaptırımlar nedeniyle TL varlıklar açısından kritik bir ay olarak öne çıkıyor.

Bugün Hürriyet'te yer alan bir haberde S-400'lerde orta yolu bulmayı amaçlayan Türkiye'nin sistemi yalnızca çevresel güvenlik risklerinin ağırlaştığı periyotlarda yahut savaş durumlarında açacağını belirtti. idaresi Ankara'nın Rus imali S-400 füzelerini teslim alması halinde, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın aksi tarafta açıklamalarına karşın Türkiye'ye yaptırım uygulamayı ve F-35 savaş uçağı programından çıkarmayı planlıyor.

Hafta sonunda G20 tepesi esnasında ABD Lideri Donald Trump ile görüşen Erdoğan, ABD'nin S-400 nedeniyle Ankara'ya yaptırımlar getirmeyi planlamadığını belirtmişti.

Erdoğan ile şahsî bağ kuran Trump, bunlara karşın Türkiye'ye muafiyet tanıyıp, yaptırımları erteleme yetkisine sahip. Fakat Ankara'yı şad edecek bu adım, Kongre'de Trump'ı destekleyen siyasetçilerin reaksiyonunu çekebilir.

TCMB'den faiz indirim beklentisine de değinen Gödek, “Beklentiler dahilinde gelen Haziran enflasyonu düşük seyrin Ekim ayına dek devam edebileceğini düşündürüyor. Bu nedenle TCMB'nin bu ayki PPK toplantısında mevcut şartlar dahilinde en az 75 baz puan indirim yapabileceğini düşünüyoruz. Piyasa faiz indirimlerine hazır, yalnızca boyutu kıymetli. TCMB'nin bunu vakte yayarak ve irtibatı gerçek kullanarak yapması gerek” dedi.

Ekonomistlere nazaran, TL'deki satış baskısının da son periyotta yerini paha yararlarına bırakmasının yanı sıra global faizlerde yaşanan düşüş dalgası ile birlikte enflasyondaki gerileme TCMB'nin de bu ay prestijiyle faiz indirimlerine başlamasının önünü açacak.

Ancak bankacılara nazaran enflasyondaki düşüşün baz tesiri kaynaklı olması %24 düzeyindeki siyaset faizinde yüksek indirimleri muhtemel kılmıyor. piyasasında seçim öncesi son süreçte %19.92 olan iki yıllık gösterge tahvilin faizi G20 öncesi Cuma günü spot kapanışta %19.55, valörde son süreçte %19.68 düzeyindeydi. Dün spot kapanışta ve valörde son süreçte %19.17 düzeyindeydi.

Seçim öncesi son süreci %16.43 düzeyinde olan 10 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi ise Cuma günü spot kapanışta ve valörde son süreçte %16.73 düzeyindeydi. Dün spot kapanışta %16.15 düzeyindeydi.

Başa dön tuşu