IMF’den Yeni Makale: Dijital Paraların Yükselişi

BTC MAGAZİN – Kripto para haberleri, Bitcoin haberleri, ethereum haberleri, Blockchain haberleri, kripto para tahlilleri ve uzmanlardan piyasa yorumları

Uluslararası Para Fonu (IMF), “teknolojinin ve global iktisadın kesişimine ait öngörü sağlamak için” yeni bir dizi çalışma başlatan bir makale yayınladı.

‘Dijital Paranın Yükselişi’ başlıklı yazı Tobias Adrian ve Tommaso Mancini Griffoli tarafından yazılmış ve elektronik para formlarının eski finans kurumlarına ve düzenleyicilerine getirdiği zorlukları incelemeyi amaçlamaktadır.

Yazarlar, nakit ve banka mevduatının stabilcoin üzere elektronik para eserlerinin ortaya çıkmasıyla güçlü bir rekabetle karşı karşıya kalacaklarını iddia ediyorlar.

Yazıda, istikrarlı paraların mevcut ödeme sistemlerine karşı klasik kripto para ünitelerinden daha fazla zorlanma mümkünlüğü ileri sürülüyor. Spekülatif kripto para ünitelerinin günlük fiyat dalgalanmalarının “çok daha riskli” olduğu – Bitcoin (BTC) ile günlük ortalama fiyat dalgalanmalarının birçok G7 döviz çiftinde olduğundan yaklaşık 10 kat daha yüksek olduğu argüman ediliyor.

Rapor, süratli ve sürtünmesiz ödemeler üzere klâsik nakdî formlara nazaran stabilcoinlerin sağladığı avantajları ve spekülatif kripto varlıklarına kıyasla düşük fiyat oynaklığının altını çizse de IMF, stabilcoinlerin temelini oluşturan kaygıları lisana getirmektedir.

Yazarlar, “istikrarlı bedellerin dengelenmesi için kolay bir sistemin bir çeşitlemesinin kullanılması” konusunda uyarıyorlar.

Merkez Bankaları Değerli Rol Oynayacak

Belge, merkez bankalarının dijital para emtialarının yörüngesini ve biçimini düzenleyici önlemlerle yönlendirmede oynayacağı “önemli rolü” vurgulamaktadır.

Yazarlar “Bir tahlil, belli şartlar altında olsa da, seçilen yeni e-para sağlayıcılarına merkez bankası rezervlerine erişim sağlamaktır” diyerek şunları ekliyor:

Bununla birlikte makale, sentetik CBDC (sCDBC)” ismi verilen alternatif bir kamu-özel modelini savunmaktadır. SCBDC sistemi, merkez bankalarının, merkez bankası rezervlerine erişim de dahil olmak üzere, sanal para sağlayıcılarına uzlaştırma hizmetleri sunduğunu, lakin “diğer tüm fonksiyonların yönetmelik kapsamındaki özel e-para sağlayıcıların sorumluluğu olacağını söylemektedir.

The post IMF’den Yeni Makale: Dijital Paraların Yükselişi appeared first on BTC MAGAZİN.

Continue reading on BTCMagazin

Başa dön tuşu